The MSDS OF L-Glutamine

  1. IDENTIFICATION OF THE SUBSTANCE/PREPARATION AND OF THE COMPANY/UNDERTAKING

Product name : L-Glutamine

Product Number : G3126

Foodchem International Corporation
Foodchem Building, 2277
Zuchongzhi Road, Zhangjiang Hi-Tech Park
Shanghai, 201203, China
Tel: 0086 21 2206 3075
E-Mail: inquiry@foodchem.cn
Fax: 0086 21 5876 8440
Websitewww.foodchemadditives.com

www.foodadditives.com

 

  1. HAZARDS IDENTIFICATION

This substance is not classified as dangerous according to Directive 67/548/EEC.

  1. COMPOSITION/INFORMATION ON INGREDIENTS

Synonyms : (S)-2,5-Diamino-5-oxopentanoic acid

L-Glutamic acid 5-amide

Formula : C5H10N2O3

Molecular Weight : 146,14 g/mol

CAS-No. EC-No. Index-No. Classification Concentration

Levoglutamide

56-85-9 200-292-1 - - -

  1. FIRST AID MEASURES

If inhaled

If breathed in, move person into fresh air. If not breathing give artificial respiration

In case of skin contact

Wash off with soap and plenty of water.

In case of eye contact

Flush eyes with water as a precaution.

If swallowed

Never give anything by mouth to an unconscious person. Rinse mouth with water.

  1. FIRE-FIGHTING MEASURES

Suitable extinguishing media

Use water spray, alcohol-resistant foam, dry chemical or carbon dioxide.

Sigma G3126 www.sigma-aldrich.com Page 2 of 4

Special protective equipment for fire-fighters

Wear self contained breathing apparatus for fire fighting if necessary.

  1. ACCIDENTAL RELEASE MEASURES

Personal precautions

Avoid dust formation.

Environmental precautions

Do not let product enter drains.

Methods for cleaning up

Sweep up and shovel. Keep in suitable, closed containers for disposal.

  1. HANDLING AND STORAGE

Handling

Provide appropriate exhaust ventilation at places where dust is formed. Normal measures for preventive fire

protection.

Storage

Keep container tightly closed in a dry and well-ventilated place. Store in cool place.

  1. EXPOSURE CONTROLS/PERSONAL PROTECTION

Personal protective equipment

Respiratory protection

Respiratory protection is not required. Where protection from nuisance levels of dusts are desired, use type

N95 (US) or type P1 (EN 143) dust masks. Use respirators and components tested and approved under

appropriate government standards such as NIOSH (US) or CEN (EU).

Hand protection

For prolonged or repeated contact use protective gloves.

Eye protection

Safety glasses

Hygiene measures

General industrial hygiene practice.

  1. PHYSICAL AND CHEMICAL PROPERTIES

Appearance

Form powder

Colour white

Safety data

pH 5,0 - 6 at 14,6 g/l at 25 °C

Melting point 185 °C

Boiling point no data available

Flash point no data available

Ignition temperature no data available

Lower explosion limit no data available

Upper explosion limit no data available

Water solubility 14,6 g/l at 20 °C - completely soluble

Partition coefficient:

n-octanol/water

log Pow: -4,609

Sigma G3126 www.sigma-aldrich.com Page 3 of 4

  1. STABILITY AND REACTIVITY

Storage stability

Stable under recommended storage conditions.

Materials to avoid

Strong oxidizing agents

Hazardous decomposition products

Hazardous decomposition products formed under fire conditions. - Carbon oxides, nitrogen oxides (NOx)

Hazardous decomposition products formed under fire conditions. - Nature of decomposition products not

known.

  1. TOXICOLOGICAL INFORMATION

Acute toxicity

LD50 Oral - rat - 7.500 mg/kg

Irritation and corrosion

no data available

Sensitisation

no data available

Chronic exposure

IARC: No component of this product present at levels greater than or equal to 0.1% is identified as

probable, possible or confirmed human carcinogen by IARC.

Signs and Symptoms of Exposure

To the best of our knowledge, the chemical, physical, and toxicological properties have not been thoroughly

investigated.

Potential Health Effects

Inhalation May be harmful if inhaled. May cause respiratory tract irritation.

Skin May be harmful if absorbed through skin. May cause skin irritation.

Eyes May cause eye irritation.

Ingestion May be harmful if swallowed.

Additional Information

RTECS: MA2275100

  1. ECOLOGICAL INFORMATION

Elimination information (persistence and degradability)

no data available

Ecotoxicity effects

no data available

Further information on ecology

no data available

  1. DISPOSAL CONSIDERATIONS

Product

Observe all federal, state, and local environmental regulations.

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Contaminated packaging

Dispose of as unused product.

  1. TRANSPORT INFORMATION

ADR/RID

Not dangerous goods

IMDG

Not dangerous goods

IATA

Not dangerous goods

  1. REGULATORY INFORMATION

Labelling according to EC Directives

Further information:

The product does not need to be labelled in accordance with EC directives or respective national laws.

  1. OTHER INFORMATION

Further information

Copyright 2009 Foodchem International Corporation Co. License granted to make unlimited paper copies for internal use only.

The above information is believed to be correct but does not purport to be all inclusive and shall be used

only as a guide. The information in this document is based on the present state of our knowledge and is

applicable to the product with regard to appropriate safety precautions. It does not represent any guarantee

of the properties of the product. Foodchem International Corporation Co., shall not be held liable for any damage resulting from

handling or from contact with the above product. See reverse side of invoice or packing slip for additional

terms and conditions of sale.

http://www.foodadditives.com/Amino-Acid/L-Glutamine-Halal.html