The MSDS OF Pectin

  1. PRODUCT AND COMPANY IDENTIFICATION

Product name : Pectin

Product Number : P7536

Brand : Foodchem International Corporation

Foodchem Building, 2277
Zuchongzhi Road, Zhangjiang Hi-Tech Park
Shanghai, 201203, China
Tel: 0086 21 2206 3075
E-Mail: inquiry@foodchem.cn
Fax: 0086 21 5876 8440
Websitewww.foodadditives.com

  1. COMPOSITION/INFORMATION ON INGREDIENTS

CAS-No. EC-No. Index-No. Concentration

Pectin

9000-69-5 232-553-0 - -

  1. HAZARDS IDENTIFICATION

Emergency Overview

OSHA Hazards

No known OSHA hazards

HMIS Classification

Health Hazard: 0

Flammability: 0

Physical hazards: 0

NFPA Rating

Health Hazard: 0

Fire: 0

Reactivity Hazard: 0

Potential Health Effects

Inhalation May be harmful if inhaled. May cause respiratory tract irritation.

Skin May be harmful if absorbed through skin. May cause skin irritation.

Eyes May cause eye irritation.

Ingestion May be harmful if swallowed.

  1. FIRST AID MEASURES

If inhaled

If breathed in, move person into fresh air. If not breathing give artificial respiration

Fluka P7536

Sigma-Aldrich Corporation

www.sigma-aldrich.com Page 2 of 5

In case of skin contact

Wash off with soap and plenty of water.

In case of eye contact

Flush eyes with water as a precaution.

If swallowed

Never give anything by mouth to an unconscious person. Rinse mouth with water.

  1. FIRE-FIGHTING MEASURES

Flammable properties

Flash point no data available

Ignition temperature no data available

Suitable extinguishing media

Use water spray, alcohol-resistant foam, dry chemical or carbon dioxide.

Special protective equipment for fire-fighters

Wear self contained breathing apparatus for fire fighting if necessary.

  1. ACCIDENTAL RELEASE MEASURES

Personal precautions

Avoid dust formation.

Environmental precautions

Do not let product enter drains.

Methods for cleaning up

Sweep up and shovel. Keep in suitable, closed containers for disposal.

  1. HANDLING AND STORAGE

Handling

Provide appropriate exhaust ventilation at places where dust is formed. Normal measures for preventive fire protection.

Storage

Keep container tightly closed in a dry and well-ventilated place.

Recommended storage temperature: 2 - 8 °C

Keep in a dry place.

  1. EXPOSURE CONTROLS/PERSONAL PROTECTION

Contains no substances with occupational exposure limit values.

Personal protective equipment

Respiratory protection

Respiratory protection is not required. Where protection from nuisance levels of dusts are desired, use type N95 (US) or type P1 (EN 143) dust masks. Use respirators and components tested and approved under appropriate government standards such as NIOSH (US) or CEN (EU).

Hand protection

For prolonged or repeated contact use protective gloves.

Eye protection

Safety glasses

Hygiene measures

General industrial hygiene practice.

Fluka P7536

Sigma-Aldrich Corporation

www.sigma-aldrich.com Page 3 of 5

  1. PHYSICAL AND CHEMICAL PROPERTIES

Appearance

Form powder, lyophilized

Colour light brown

Safety data

pH no data available

Melting point no data available

Boiling point no data available

Flash point no data available

Ignition temperature no data available

Lower explosion limit no data available

Upper explosion limit no data available

Water solubility no data available

  1. STABILITY AND REACTIVITY

Storage stability

Stable under recommended storage conditions.

Materials to avoid

Strong oxidizing agents

Hazardous decomposition products

Hazardous decomposition products formed under fire conditions. - Nature of decomposition products not known.

  1. TOXICOLOGICAL INFORMATION

Acute toxicity

no data available

Irritation and corrosion

no data available

Sensitisation

no data available

Chronic exposure

IARC: No component of this product present at levels greater than or equal to 0.1% is identified as probable, possible or confirmed human carcinogen by IARC.

ACGIH: No component of this product present at levels greater than or equal to 0.1% is identified as a carcinogen or potential carcinogen by ACGIH.

NTP: No component of this product present at levels greater than or equal to 0.1% is identified as a known or anticipated carcinogen by NTP.

OSHA: No component of this product present at levels greater than or equal to 0.1% is identified as a carcinogen or potential carcinogen by OSHA.

Potential Health Effects

Inhalation May be harmful if inhaled. May cause respiratory tract irritation.

Skin May be harmful if absorbed through skin. May cause skin irritation.

Eyes May cause eye irritation.

Fluka P7536

Sigma-Aldrich Corporation

www.sigma-aldrich.com Page 4 of 5

Ingestion May be harmful if swallowed.

  1. ECOLOGICAL INFORMATION

Elimination information (persistence and degradability)

no data available

Ecotoxicity effects

no data available

Further information on ecology

no data available

  1. DISPOSAL CONSIDERATIONS

Product

Observe all federal, state, and local environmental regulations.

Contaminated packaging

Dispose of as unused product.

  1. TRANSPORT INFORMATION

DOT (US)

Not dangerous goods

IMDG

Not dangerous goods

IATA

Not dangerous goods

  1. REGULATORY INFORMATION

OSHA Hazards

No known OSHA hazards

TSCA Status

On TSCA Inventory

DSL Status

All components of this product are on the Canadian DSL list.

SARA 302 Components

SARA 302: No chemicals in this material are subject to the reporting requirements of SARA Title III, Section 302.

SARA 313 Components

SARA 313: This material does not contain any chemical components with known CAS numbers that exceed the threshold (De Minimis) reporting levels established by SARA Title III, Section 313.

SARA 311/312 Hazards

No SARA Hazards

Massachusetts Right To Know Components

No Components Listed

Pennsylvania Right To Know Components

Pectin

CAS-No.

9000-69-5

Revision Date

New Jersey Right To Know Components

Fluka P7536

Sigma-Aldrich Corporation

www.sigma-aldrich.com Page 5 of 5

Pectin

CAS-No.

9000-69-5

Revision Date

California Prop. 65 Components

This product does not contain any chemicals known to State of California to cause cancer, birth, or any other reproductive defects.

  1. OTHER INFORMATION

Further information

Copyright 2008FoodchemCo. License granted to make unlimited paper copies for internal use only.

The above information is believed to be correct but does not purport to be all inclusive and shall be used only as a guide. The information in this document is based on the present state of our knowledge and is applicable to the product with regard to appropriate safety precautions. It does not represent any guarantee of the properties of the product. FoodchemCo., shall not be held liable for any damage resulting from handling or from contact with the above product. See reverse side of invoice or packing slip for additional terms and conditions of sale.

Apple Pectin CAS 9000-69-5          ,Apple Pectin in food  ,L-Tyrosine suppliers